Crozes-Hermitage

(2)

Crozes-Hermitage er den nordlige del af Rhônedalens største AOC og består af ca.1400 hektar vingårdsland. Takket være sin mere kendte storebror Hermitage, som Crozes-Hermitage omslutter i den nordlige Rhônedal, er distriktet blevet ekstremt populært blandt verdens vinentusiaster.

Meget vin for pengene

Populariteten lader sig let forstå, hvis man synes om prislappen, som er ret så human set i lyset afl det fornemme og prestigefyldte Hermitage-distrikt. Meget vin for pengene, rent ud sagt. Det er naturligvis ikke kun prislappen, der gør vinen så populær, stilen er også mere let tilgængelig. Vinene har den lækre Syrah-parfume, men har ikke lige så kraftfulde tanniner som Hermitage.

Crozes-Hermitage vinene kan også nydes efter kortere tids lagring, selv om de bedre eksemplarer klarer en længere lagringstid.

Syrah er en drue, der passer fint til egefadslagring og de fleste Crozes-Hermitage vine lagres på egefade, men ikke så ofte på nye.

Druerne

Produktionen er fordelt 90/100, hvilket indebærer, at 90% af vinene er røde.

Hvad angår druesorter, er kun Syrah tilladt, hvilket er nok så forståeligt, når man tænker på hvor godt druen trives i Crozes-Hermitages jordarter og det milde klima. Men det er også tilladt at iblande 15% grønne druer i de røde vine. Dog er de klassiske Crozes-Hermitage vine helt og holdent på 100% Syrah. De resterende 10% hvide vine produceres på de to grønne druer Marsanne og Rousanne.

Smagsprofil

Den røde Crozes-Hermitage er som oftest middelfyldig til fyldig, frisk syre, mellem-kraftfulde tanniner, og aromaerne er med mørke bær med kirsebær og blommer i fokus, floralitet a la violer, sorte oliven, krydret med hvid peber samt en afsluttende chokoladetone fra egefadene. De bedre eksemplarer kan lagres i op til 10 år, men kan også nydes her og nu. Serveringstemperaturen er bedst mellem de 17 og 20 grader.

Den hvide Crozes-Hermitage er den mest "almindelige" hvidvin i distriktet. Den er lavet på Marsanne og aromaen går i retning af hvide blomster (mandelblomster), gul frugt og citrus. Kroppen er middelfyldig med en middelfrisk syre. Vinen nydes bedst når den er ung og ved ca. 8-10 grader.