Châteauneuf-du-Pape

(7)

I det sydlige Rhône, omkring byen Châteauneuf-du-Pape, dyrkes nogle fra Frankrigs mest værdsatte vine. Årligt produceres her mere vin end i alle distrikter fra den nordlige del i Rhônedalen. I skøn harmoni mellem varme og elegance er det fuldt forståeligt, at disse vine er så lette at forelske sig i.

Châteauneuf-du-Pape var den første vinappellation, som grundlagdes i Frankrig i 1936.

I Châteauneuf-du-Pape appellationen i det sydlige Rhône produceres nogle af vinverdens mest kendte og eftertragtede rødvine. I dag er omkring 30% af hele CdP økologisk dyrket på vingårde, som er EU-certificerede.

Man laver både hvide og røde vine og appellationens regler tillader, at begge varianter indeholder såvel grønne som blå druer. Mest kendt er rødvinene, som karakteriseres af jordagtige toner med nuancer af læder og med en urteagtig duft. De unge vine plejer at være tillukkede og kraftige, men med årene bløder de op og bliver frugtige og krydrede.

Hvilke druer er tilladte i CdP?  

Den mest populære drue Grenache, som dyrkes på 72% af dyrkningsarealerne (til forskel fra den nordlige Rhönedal, hvor Syrah er den mest populære drue). Grenache giver en frugtig og syltetøjsagtig karakter og ofte tilsætter man lidt Syrah til krydring og Mourvèdre for elegance og struktur. På nogle få gårde holder man stædigt fast i at anvende alle de 13 druer, som historisk set har været tilladt. Siden 2009 har det derimod været tilladt at anvende hele 18 forskellige druesorter i denne AOC, med alle noir-, gris-, blanc- og rosé-versioner, som nu anses for at være separate, individuelle druer.

Disse druer er:  

Blå: Grenache, Cinsault, Mourvédre, Muscardin, Piquepoul Noir, Syrah, Terret Noir, Vaccarrése (brun Argenté) og Counoise.  

Grønne: Bourboulenc, Clairette Blanche, Clairette Rose, Grenache Blanc, Grenache Gris, Picardan, Piquepoul Blanc, Piquepoul Gris og Roussanne.

Hvorfor lige navnet Châteauneuf-du-Pape?

Navnet blev etableret i 1300-tallet, da det franske kongehus brød med den katolske kirke og installerede deres egen pave i Avignon. Avignon-paverne var vældigt glade for vin fra Bourgogne og kundskaber fra denne region blev importeret, også til områderne omkring Avignon. Den lokale vin blev på den tid mest dyrket til eget forbrug, men med den nye viden, blev vinen kendt som Vin du Pape og sidenhen Châteauneuf-du-Pape (Pavens nye Slot) og fik en helt ny status.

Hvordan smager Châteauneuf-du-Pape?  

Châteauneuf-du-Pape vinene kan produceres på forskellig vis, men man finder især to forskellige stilarter blandt disse vine. Den klassiske CdP er kraftig og rig på tanniner og har en høj alkoholprocent på omkring 13-15%. Med tiden kan den udvikle aromaer af kaffe, urter og kanel, hvis vinen opbevares korrekt. Den mere lette CdP kan have indslag af røg, røde bær og krydderier. Der findes naturligvis også hvide CdP'er, men de er lidt mere sjældne.

Hvilken slags mad er bedst til en CdP?  

Den kommer naturligvis helt an på stilen, men vi anbefaler helt klart lidt mere kraftige og krydrede retter. At parre en Châteauneuf-du-Pape, som har nogle år på bagen, med en krydret marokkansk gryderet, er ikke så værst!. Dekantér vinen en god times tid inden (måske lidt kortere tid, hvis vinen er til den ældre side).