Brunello di Montalcino

(4)

Brunello di Montalcino - eller bare Brunello (Den lille Brune) - Toscanas mest stolte distrikt, som konkurrerer med prestigefyldte vine fra storbror Chianti Classico. Brunello di Montalcino ligger i det smukt bølgende landskab i Toscana.

Et af de mest tørre distrikter

Brunello di Montalcino er et af de tørreste distrikter i området og vinrankerne vokser på terrasseskråninger i nærheden af byen Montalcino, der ligger omkring 30 km fra Sienna.

Druen

For at en vin kan opnå klassificeringen DOCG Brunello di Montalcino kræves, at vinen består 100% af Sangiovese, som i Brunello de Montalcino hedder Brunello, hvilket er en klon af Sangiovese. Denne klon er mindre i størrelsen og har en tykkere skal, den er mørkere i farven og har en mere kraftfuld mørk frugtprofil i smagen.

Lagringstid

Brunello di Montalcinos vine skal have en lagringstid på et minimum af 4 år, hvoraf de to skal være på egefade (i den moderne vin gerne på en del ny eg), og resten af tiden hviler vinen på flaske, inden den frigives til markedet. For at Brunello kan få benævnelsen Brunello di Montalcino DOCG Riserva, kræves hele 5 års lagringstid, inden den kan frigives.

Historien om Brunello de Montalcino

I 1870-erne forenedes Italiens regioner og skabte ét land, og det var på den tid, at soldaten Biondi Santi vendte hjem til Montalcino fra Garibaldi-kampagnerne.

Anledningen til hans hjemkomst var, at han ville hjælpe sine slægtninge med at drive og lede vingården Fattoria del Greppo fremad.

Det var også der han udviklede og forfinede vinmagertekniken, som vi stadig i dag genkender i vinenes stil fra Brunello di Montalcino. Det var dog ikke kun i Montalcino Biondi Santi revolutionerede vinmageriet, det var i hele Toscana. Udviklingen er naturligvis gået fremad siden da, fordi kundskaben om vinmageri stadig går fremad, men man er omhyggelig med bevare det, der er kendetegnet for Brunello di Montalcino, hvilket blandt andet betyder, at kun Sangiovese druen må anvendes til vinene.

Da Brunello di Montalcino, som tidligere nævnt, er en klon af Sangiovese, så bliver vinene yderst forskellige fra naboerne, i såvel farve som smag, når man for eksempel sammenligner med Chianti. Det betyder, at vinene er endnu mere koncentrerede, mere stramme og syrefriske fra Brunello di Montalcino, og derfor kræves den lange lagringstid. Brunello di Montalcino er også ekstremt gode vine til videre lagring. De kan ligge i op til 30 år og fortsat udvikles og modnes.

Smagsprofil

Brunello di Montalcino vinens smagsprofil forklares som oftest med ordene stor fyldighed og med smagsaromaer af læder, tobak, mørke bær, som f.eks. modne kirsehær og blommer, florale indslag af violer og timian, stenagtige mineraler og tanniner med varieret intensitet og størrelse, alt efter vinens alder, og med en lang frisk syre.

Passende mad

Passende mad til Brunello di Montalcino har - ligesom vinen - fokus på kraftfuldhed, som for eksempel langtidskogt oksekind, der har ligget i vin i et døgns tid, sammen med en fyldig kartoffelpuré, gerne med friskhøvlet trøffel på toppen og med en kraftig og fyldig rødvinssauce.