Barolo

(12)

Barolo er en rød DOCG-vin fra Piemonte, som ligger i det nordlige Italien. Vinen er fremstillet på 100% Nebbiodruer og skal have et alkoholindhold på mindst 13%. Barolo beskrives ofte som en af Italiens bedste vine. Vinen har lagringspotentiale.

Midt i Barolos hjerte finder du desuden Terre Del Barolo, en af vores producenter, som egentlig er et stort kvalitetsfokuseret kooperativ.

"Vinenes konge"

Ifølge reglerne skal Barolo lagres i mindst 38 måneder, hvoraf de 18 måneder skal være på fad. Og for at vinen skal kunne kaldes Riserva, skal den lagres i mindst 5 år! Barolo er desuden en del af UNESCOs World Heritage Status. Barolo er kendt som Vinenes Konge og helt frem til midten af 1800-tallet troede man, at Barolo var en sød vin. Det skyldes at Nebbiolo-druen modner sent i oktober, hvor temperaturerne kan falde markant. I november og december er temperaturerne omkring Piemonte så tilpas lave, at det kan stoppe fermenteringen og efterlade en hel del sukker til vinen. Man mente også, at borgmesteren i midten af 1800-tallet, inviterede en fransk ønolog ved navn Louis Oudart for at kunne forbedre vinmageriet. Ved dels at forbedre hygiejnen i vinerierne, kunne Louis endelig skabe en hel tør most på Nebbiolo. Dette førte til den første moderne Barolo og blev en storfavorit blandt adelsfolket i Torino. hvilket igen førte til at Barolo fik tilnavnene "Kongernes vin & Vinens Konge".

HVORFOR NEBBIOLO?

DOCGen består af 11 byer: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba, Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi og Verduno. . Barolo ligger 3 km sydvest for Barbaresco, Nebbiolos andet hjem, og er ca. 3 gange så stor som Barbaresco. Til forskel fra Barbaresco er Barolo mere mildt og ligger ret så højt (ca. 50 meter højre end Barbaresco). Plukningen af Nebbiolo sker omkring midten af oktober, hvilket ofte indebærer regn og tyk tåge i hele Piemonte-regionen. Man har derfor troet, at det var derfor den fik sit navn. Det italienske Nebbia betyder nemlig tåge.

SMAGSBESKRIVELSE

Barolo er kendt for sin lyserøde farve med en duft af rose og tjære. Dog kan disse karaktertræk naturligvis variere, alt efter om vinen er fremstillet på moderne eller mere traditionel vis. En moderne Barolo er mindre stram, fordi druerne høstes senere og tanninerne derfor modnes en anelse mere. En traditionel Barolo skal derimod lagres på flaske i nogle år, så tanninerne kan blive bløde. Af den grund har man diskuteret, hvorvidt den moderne Barolo mister sin klassiske Barolo-stil og smager for meget af eg.

Barolo Chinato

Derimod anvendes gammel Barolo-vin til fremstilling af digestifs. Barolo Chinato er en aromatisk vin, omtrent som Vermouth, fremstillet på barken fra Cinchona, et sydamerikansk træ, og blandt andet smagssat med kanel, koriander og vanilje. Dette resulterer i en vældig aromatisk og tør drink.

HVILKEN MAD PASSER BEDST?

En tungere Barolo med høje tanniner kan let overdøve retter med mindre smag, derfor anbefaler vi, at man parrer den mægtige Barolo med kødretter, risotto eller måske en pasta med trøffelsauce.