Barbera d’Asti

(3)

Den prisvenlige italienske vin!
Barbera d'Asti vinene kan dateres helt tilbage til 1200-tallet og har sin oprindelse i Monferrato bakkerne i regionen Piemonte.

HVILKE DRUER TILLADES?

Barbera d'Asti er en italiensk rødvin fremstillet på Barbera, Italiens tredje mest dyrkede drue og en typisk Piemonte-drue. Siden 1970 har Barbera d'Asti været en DOC (Denominazione di Origine Controllata) og i 2008 blev den akkrediteret med den højere status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Barbera d'Asti produceres i Asti provinserne og i Alexandria. Som drue er Barbera let at adskille fra andre druer, grundet dens store og ovale form. Vinrankerne skal udplantes over mindst 4000 hektar. Alkoholindholdet kan også være anderledes. En Barbera d'Asti skal normalt have en alkoholprocent på mindst 12, mens en Barbera d'Asti Superiore skal have mindst 12,5%. Visse vine kan nå helt op på 14% alkohol.

BARBERA D'ASTI

Piemonte har 3 DOC zoner: Asti, Alba og Monferrato. Vinene af lidt bedre kvalitet kommer som oftest fra Barbera d'Asti, hvor man netop fokuserer på produktionen af Barbera d'asti, fordi Barbera druen trives bedst her. I Alba producerer man i stedet Nebbiolo. Barbera d'Asti har desuden 3 underregioner: Tinella, Colli Astiani (eller Astiano, Asti) og Nizza. Hvis en Barbera d'Asti DOCG og Barbera d'Asti Superiore DOCG bærer navnet “Vigna” på sin etiket, betyder det, at denne vin specifikt kommer fra en af Astis underregioner. Barbera d'Asti DOCG må normalt først sælges fra og med den 1. marts efter høsten. En Barbera d'Asti DOCG Superiore "Vigna" bør lagres i mindst 6 måneder på fad og kan først frigives 14 måneder efter den 1. november (efter årets høst).

SMAGSBESKRIVELSE

En typisk Barbera d'Asti udtrykker aromaer af røde bær, som f.eks. jordbær, kirsebær og hindbær. En Barbera d'Asti med 5-8 år på bagen mister denne smag af røde bær og udvikler intensive saltholdige og livlige smage. En Barbera kan derfor minde om en lettere, rødbæragtig Pinot Noir, men også en mere intensiv, mørk Syrah. En Barbera d'Asti har generelt set et ret lavt tanninniveau og høj syre, hvilket giver den en flot og frisk stil.

HVILKEN MAD PASSER BEDST?

Når man tænker på det høje syreniveau er en klassisk Barbera d'Asti rigtig god madvin, mens en lettere Babera d'Asti også fungerer godt som aperitif. En Barbera med nogle år på bagen passer perfekt til fyldigere kødretter, f.eks. med oksekød, fordi de lever op til de intensive aromaer vinen byder på. Herudover kan vi anbefale, at man parrer vinen med blåskimmeloste og umamiretter.

Jeg hjælper dig med vintips!