Barbaresco

(5)

Her fremstilles en af Italiens mest betydningsfulde rødvine.
Barbaresco er et vindistrikt i italienske Piemonte, hvor druen Nebbiolo er den mest dyrkede. Her fremstilles rødvine af højeste klasse.

Barbaresco er en del af vindistriktet Piemonte i de nordlige Italien. Her bliver en af Italiens bedste rødvine fremstillet.

Historie

Barbarescos vindyrknings historie er lang. I begyndelsen solgtes druerne til vinproducenter i naboregionen Barolo, hvor man i mange år havde produceret vin. I 1894 indså en vininteresseret mand ved navn Cavazza dog, at der var forskel på vine produceret på druer fra Barolo respektive Barbaresco. Sammen med ni vindyrkere dannede han derfor et kollektiv for at fremstille vine med Barbaresco på etiketten.

En af verdens bedste rødvine

Den mest dyrkede drue i Barbaresco hedder Nebbiolo. som giver en vin med megen syre og tørhed. Takket være det mildere klima i Barbaresco, er vinene fra regionen dog lettere end Barolovinene. Siden 1980 er vine fra Barbaresco mærket med DOCG, hvilket er den højeste klasse for italienske vine. For at kunne få dette mærke, skal vinene have en alkoholprocent på mindst 12,5% og være lagrede i mindst to år. For at komme til sin ret har vinene brug for at blive lagrede, helst mellem fem og ti år.

Fire forskellige typer Barbaresco-vine

I alt findes omkring 65 forskellige crus (vingårde med premiumkvalitet, som også kaldes MGA i Italien) i området. Disse ligger i fire kommuner, som alle fremstiller vin af forskellig stil:

Barbaresco - Kommunen med den største produktion, 45% af alle Barbaresco-vine kommer herfra. Disse vine anses desuden for at være de mest komplette og velafbalancerede.

Neive - Producerer mere kraftfulde og stramme vine. Området er også kendt for sin produktion af andre druesorte som f.eks. Dolcetto.

Treiso - Et område med mere skov end de øvrige og derfor er klimaet køligere. Vine herfra er lettere og berømte for deres finesse.

San Rocco Seno d'Elvio - den mindste af de fire regioner. Vine herfra er mindre komplekse og har generelt en kortere lagringstid.