Asti

(0)

Mousserende, italienske vine med megen sødme.
I Asti produceres hovedsageligt hvide, mousserende vine med megen sødme. Vinene findes i to forskellige varianter, en let perlende og en med mere kulsyre.

Distriktet Asti ligger i Piemonte i det nordlige Italien, lige ved foden af Alperne. De mest kendte vine fra Piemonte er Barolo-vinene, som er kraftfulde rødvine, der indeholder druen Nebbiolo, som er en af verdens finere druer. I Asti derimod fremstiller man søde, mousserende vine på druen Moscato Blanco. Måske genkender du navne som Moscato d'Asti og Asti (tidligere Asti Spumante). De indeholder - som i Alba-regionen - hovedsageligt Barbera og Nebbiolo druer.

Fremstillingen

Italienerne dyrker Moscato d'Asti druerne i meget kalkrig jord, som giver vinen dens unikke smag. De fremstiller deres vine i overensstemmelse med den så kaldte Asti-metode. Det indebærer, at de høster druerne og derefter presser dem med forsigtighed, så de kan bibeholde de følsomme blomsterdufte. Sidenhen bliver mosten kraftigt nedkølet for at stoppe fermenteringen, som sker i tryktanke. Under processen forvandles druesukkeret til alkohol og kulsyren frigives. Og man får en sød vin med et ganske lavt alkoholniveau. Vinen gæres altså i tryktanke og - til forskel fra fremstillingen af Champagne - dannes kuldioxiden under første gæring og ikke ved den anden gæring på flasker.

Moscato d'Asti

Den måske mest kendte vin fra Asti er den lette mousserende vin Moscato d'Asti. Den findes i to varianter; Frizzante og Spumante. Desværre har de ikke haft det bedste rygte, men de seneste år er kvaliteten blevet meget bedre og vinene er blevet mere respekterede. Og de passer for eksempel godt til mere krydret mad.

Frizzante

Frizzante er den letteste af de to typer og har et alkoholindhold på 5-7%. Vinen har et let kulsyretryk og opleves derfor som let perlende.

Spumante

Per tradition kalder italienerne deres mousserende vine for Spumante. Betegnelsen kommer fra ordet spumane, der betyder noget i retning af at skumme. Man fremstiller Spumante på samme måde som Frizzante, med den forskel, at den har et lidt højere indhold af alkohol og mere kulsyre.