Aloxe-Corton

(0)

Mørke og kraftfulde vine fra Frankrig.
Aloxe-Corton er et distrikt i midten af Frankrig. Her produceres hovedsageligt mørke rødvine med en kraftfuld smag.

De så kaldte Aloxe-Corton vine er producerede i regionen Aloxe-Corton og Ladoix-Serrigny i Bourgogne. AOC Aloxe-Corton må anvendes som betegnelse for både rød- og hvidvine, men i princippet produceres der stort set kun rødvine, omkring 98%. Det drejer sig først og fremmest om druerne Pinot Noir og Chardonnay. En rød Pinot Noir bliver allerbedst efter 3-5 års lagring. Dele af Corton Hills ligger i regionen Aloxe-Corton og her findes vingårde, der både producerer Corton, Corton-Charlemagne og Charlemagne. I AOC Aloxe-Corton har man beskæftiget sig med vinproduktion siden 1938.

De forskellige vine

Grand Cru-vinene fra Aloxe-Corton er verdensberømte. Corton kaldes kongen af de røde Grand Cru vine og Corton-Charlemagne er dronningen af de hvide. De røde Grand Cru-vine fra Côte de Beaune regionen skal have en alkoholprocent på mellem 10,5 og 13,5%, mens de hvide ligger mellem 11 og 14%. I regionen findes også otte røde Premier Cru-vine, Les Valozières, Les Paulands, Les Maréchaudes, Les Chaillots, Les Fournières, Clos de Chapître, Les Guérets og Les Vercots.

Vinens karakter

De røde vine fra Aloxe-Corton er ganske mørke i farven, fra mørk rubinrød til granatrød. I de unge vine kan man opleve smagen af røde bær, som f.eks. hindbær og jordbær, samt røde bær som solbær og brombær. Når vinene ældes, udvikles smagene og vinene får en mere blomsteragtig smag, blandt andet med indslag af tørret frugt, pistage, læder, trøffel og kanel.

Passer godt til kød

Rødvinene fra Aloxe-Corton kræver en del modstand, hvilket betyder at de passer til mere kraftige og fyldige retter. Servér den gerne til forskellige former for kødretter, som for eksempel en entrecote eller grillet lam. Men også til retter fra Mellemøsten, f.eks. forskellige gryderetter og tagines, som passer godt. Vil du tage et glas vin til ostebrættet, kan du vælge typer som Époisses, Ami eller Chambertin.