Aglianico-druen er ikke så kendt, men anses alligevel for at være en af de bedste druer i Italien. To eksempler på vine, der er fremstillet på druen, er Aglianico del Vulture og Aglianico de Vulture Superior. De produceres i det så kaldte Vulture-område i Basilicata. Aglianico-druen vokser i vulkansk jord i nærheden af Mont Vulture og de allerfleste vingårde ligger i 450 til 600 meters højde.
Druens historie
Druens forskellige varianter har en lang historie, og mange tror endda, at det var de gamle grækere, der introducerede druen i Italien helt tilbage i 500- eller 600-tallet - før vores tidsregning! Det siges for eksempel, at Hannibal sendte sine soldater til Luciana, så de kunne komme til hægterne med Vulture-vin, efter de besejrede romerne år 212 før Kristus.
DOC og DOCG
I Italien har man betegnelserne DOC og DOCG, som du nogle gange vil se på italienske vinetiketter. Det er kvalitetsbetegnelser, som er udviklet til klassificering af markedets enorme udvalg af italienske vine. Klassificeringerne har også betydning for at højne kvaliteten på de vine, der produceres. I 1971 fik vinene DOC-status og i 2011 fik Superior-vinen desuden klassificeringen DOCG, hvilket er den højeste klassificering italienske vine kan opnå. Ved officielle prøvesmagninger kontrolleres vinene, både med hensyn til geografisk oprindelse, produktionsmetoder og kvalitetsniveau.
Vinens karakter
Vine lavet på Aglianico har potentiale til stor fyldighed. De har en god tanninstruktur med toner af chokolade og kirsebær. Det kan ske, at du opfatter de yngre vine som noget stramme og at de smager ganske meget af alkohol. Men vælger du at lagre dem en tid, vil de med tiden få en meget blødere smag. Ønsker du at lagre dem, kan det som oftest betale sig at gøre det i så lang tid som 6 til 20 år.