Naturvin

(2)

Naturvin - vinfremstilling som i de gode gamle dage!

Naturligt producerede vine, så kaldte naturvine, er et temmelig nyt begreb indenfor vinens verden, hvor man stræber efter at fremstille vine uden dagens højteknologiske fremstillingsmetoder.

Størsteparten af alle de vine, der i dag produceres og konsumeres, er fremstillet gennem en avanceret proces, hvor store dele af indholdet ikke deklareres på flaskens etiket. Bekæmpelsesmidler, animalske produkter, store mængder sulfitter og gæring med industrisvampe er noget af det, der ofte skjules for forbrugeren.

Noget som producenterne af naturvin i hele verden gerne vil forhindre.

Naturlig produktion

Der er nu en stærkt opadgående trend for en så naturlig fremstilling af vine som muligt. En produktion, hvor der kun anvendes økologiske og håndplukkede druer, helt uden bekæmpelsesmidler. Desuden benyttes naturlig gødning uden tilsætningsstoffer og kun en lille mængde sulfitter, når vinen kommes på flasker. Heller ikke sukker, vinsyre og oxideringsmidler tilsættes. I forbindelse med gæringen anvendes kun de gærsvampe, som naturligt findes i druernes skal. Det at trampe på druerne med fødderne bliver også debatteret, da visse anser det for at tilføre bakterier og svampe, der ikke naturligt findes i druerne.

Da vinene er ikke-forædlede i forbindelse med såvel dyrkning som fremstillingsproces, undgår man desuden lagring af vinene på egetræsfade, for at få en så naturlig smag som overhovedet muligt. Ståltanke, beton og terrakotta anvendes i stedet, for at undgå tilførsel af smag i slutproduktet.

Ved klarificering af vinen anvendes ingen animalske produkter eller filtrering, og derfor kan der opstå en vis grumsethed og forekomme gærfældning, som uerfarne kan tolke som værende årsag til en ødelagt eller dårlig vin.

Hvilke vine må kaldes naturvin?

I dag kræves ingen certificering, når producenterne fremstiller deres vine, alle må i pricip kalde deres vine for naturvine. Væsentligt er det, at der sker en minimal menneskelig påvirkning under dyrkning og fremstilling. Opfyldes alle eller nogle af de ovenstående kriterier, står det frit for at sælge vinen som naturvin.
Naturvine havner ofte i samme kategori som de biodynamiske. større og mindre producenters, som også efterstræber at arbejde med en meget lille påvirkning af slutproduktet.

Druer, regioner, lagring

Dyrkning af druerne og fremstilling af naturvine er noget man gør i de fleste lande i verden. Vinmængden, som årligt fremstilles, er meget lille sammenlignet med produktionen af de gængse vine, fordi det er mere problematisk at fremstille vine, der følger kravene. Det kan ses på priserne, da de ofte er betydeligt dyrere end almindelige vine.

Fremfor alt udfordrer naturvinsskolen den traditionelle opfattelse af, hvordan en vin fra en vis region, drue og årgang bør eller skal smage.

Ofte vinder vinene ikke ved at de lagres mere end et par år, fordi det lave sulfitindhold kræver en kortere lagringstid sammenlignet med konventionelt fremstillet vin. Dette gælder først og fremmest hvidvine, fordi de indeholder færre tanniner.

Smag

Naturvine er generelt friske og lette med indslag af bær, og fordi de savner tonerne af fad, egner de sig bedst til lettere madretter.

Smagen er ofte særpræget og kan overraske, selv den mest erfarne vindrikker, fordi visse indslag kan virke som om vinen er defekt.

Røde naturvine

I røde naturvine kan du finde aromaer som ammoniak, stald, jord og læder. Dette skyldes gærsvampen Brettanomyces, som er naturligt forekommende på druerne. I visse tilfælde tilfører dette vinen en dybde. Ofte mistolkes det som om vinen er defekt.

Hvide naturvine

 Hvide naturvine er mere følsomme end en almindelig vin, fordi det lave - eller mangel på samme - indhold af sulfitter kan give en smag af oxidation. Ej at forveksle med oxideret, fordi vinen i lang tid er blevet eksponeret for syre. Aromamæssigt findes bagte, røde æbler, svampe og friske nødder, som afrunder og giver vinen en afdæmpet og moden oplevelse.

Modsætningen er reduktiv i forhold til en naturvin med oxidative aromaer. Vinen fremstilles således med så lille en syrekontakt som muligt og derfor kan vinmageren helt og holdent udelukke sulfitter. I disse vine finder man toner af flint, frisk frugt og brændte tændstikker.

Et sted mellem disse aromaer findes den perfekte balance i en naturvin.