Spanien og de Baliariske øer

Spansk rødvin byder på store regionale forskelle og mange spændende vine. Her laves stor vin på både lokale druer samt internationale druer. 

Det er svært at generalisere rødvin fra et land så stort og varieret som Spanien, men skal vi prøve på det, må vores bedste bud være kraftige, krydrede, intense og smagfulde vine. Her kan du også stadig finde rigtigt gode vine til en fornuftig pris. 



Spansk rødvinsproduktion

Spanien er en af de største vinproducenter og ligger på en global 3-plads lige under Frankrig og Italien. Landet har over 2,9 ha tilplantede vingårde, hvilket gør det til verdens mest vinbeplantede nation. Mange af vinstokkene er dog gamle, spredt udplantet og lavtydende på grund af den tørre og temmelig lavtydende og ufrugtbare jord i mange af Spaniens vinregioner. 

Der er blevet dyrket druer i Spanien siden bondestenalderen i 4-3000 før kristus, hvilket har ført til en lang række lokale druer og en stærk vintradition, der blev indført med fønikerne og underbygget af romernes herredømme over Spanien. Det spanske klima og den store geografiske variation har altid påvirket spansk vinproduktion med stor variation og mange spændende forskellige stilarter som følge. 



Moderne spansk rødvin

Phylloxera eller vinlus, lagde store dele af Frankrigs vinregioner øde fra 1850’erne og frem til 1900. Vinlusen spredte sig kun langsomt i Spanien, hvilket førte til at mange franske vinbønder drog til Nordspanien og tog sin ekspertise med sig. Det gav et løft til spansk vinproduktion, der reelt havde ligget stille i mange århundreder, og Spanien blev et moderne vinproducerende land. Borgerkrig og Francostyret lagde dog vinproduktionen temmelig stille.

Med optagelse i EU i 1986 fik flere spansk vinregioner økonomisk støtte, der førte til en stærk udvikling af kvalitetsvine på både spanske og internationale druer med stor innovation, hvilket ledte til den nutidige produktion af raffinerede og forfinede vine. 



Spanske rødvinsdruer

Der findes mange spanske rødvinsdruer, men de fleste kommercielle vine til eksport bliver produceret på baggrund af et noget mere begrænset udvalg af spanske og internationale druer. De helt lokale druer bliver gerne drukket privat og sælges stort set også kun helt lokalt.



- Tempranillo er den nok mest kendte spanske drue og dyrkes især i det centrale og nordlige Spanien med La Rioja som hjemegn. Den modner tidligt og vinen er frisk og frugtig som ung, men vinder ofte ved at blive lagret på egefad.
- Monastrell fra de sydøstlige regioner Murcia og valencia producere kraftfulde vine med gode struktur og styrke.
- Bobal dyrkes primært i Valencia og har set et opsving i kvaliteten over de seneste år med vine med meget krop og farve

De spanske vinbønder dyrker også en del internationale druer, hvor især Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah klarer sig godt i det spanske klima. 

Spanien og de Baliariske øer

Der er 7 varer.

Viser 1-7 af 7 element(er)

Aktive filtre