Bourgogne & Beaujolais

Bourgogne og Beaujolais- distrikterne ligger centralt i den østlige del af Frankrig, mellem Mâcon og Lyon. Teknisk set er Beaujolais en del af vindistriktet Bourgogne, men bliver tit behandlet som en separat region - der er nemlig stor forskel på de to vine.

Bourgogne vin har generelt højere prestige og er fine og dyrere, mens beaujolais har haft et rygte for at være lidt af en bællevin. Det passer nu ikke - en beaujolais vin er ikke dårligere end en bourgogne vin. De er bare gode på hver deres måde.

Bourgogne vine er dyre, store i krop og næse, vinøse og komplekse. Beaujolais fås derimod til en meget mere tilgængelig pris, blandt andet fordi produktionen er højere og årgangene er mere stabile. Går man efter de bedste producenter af Beaujolais, kan man finde virkelig god vin til en ganske rimelig pris - og det kan vi godt lide på VINOteket, uanset om du er til hvidvin eller rødvin.Bourgogne

Bourgogne vin er lavet på pinot noir, der er en skrøbelig drue uden megen egensmag - her er det terroiret, der smager igennem. I Bourgogne er hovedformålet også at skabe vin, der netop smager af terroiret, hvor druen er dyrket. Det kan være en smule uoverskueligt at søge sig frem til gode Bourgognevine, hvor producent og årgang har større betydning område. Årgangene er ustabile pga. et svingende klima, hvor det kan være svært at opnå optimal druemodning, og vinene kan variere vældigt fra producent til producent, selvom de kommer fra samme områder.Beaujolais

Beaujolais er generelt lettere, mere saftige og frugtige og ukomplicerede. Beaujolais laves på gamay-druen, der giver mere bær og den karakteristiske bananduft i en del af de unge vine fra området. En rødvin man drikker om sommeren, vil nogle måske mene, men det er ikke helt sandt. Village og Cru er vine af rigtigt god kvalitet, mens AOC-appellationen kræver lidt mere research for at plukke de gode flasker ud.

Beaujolais noveau - altså den ny vin, der gæres hurtigt på tank og frigives tredje torsdag i november til et vældigt balfaldera - har været med til at give beaujolais det lidt flossede rygte. Målet var primært hurtig profit til store vinfirmaer. Der har dog altid eksisteret vinbønder med sans for kvalitet og gode vine i området, og det her blandt andet her vi finder vores beaujolaiser.

Bourgogne & Beaujolais

Der er 4 varer.

Viser 1-4 af 4 element(er)

Aktive filtre