Italienske hvidvine

De italienske hvidvine spænder bredt fra tørre, mineralske typer fra den nordlige del af landet til sødere længere sydpå. Alle italienske vinregioner producerer hvidvin, hvilket vil sige at italiensk hvidvin, ligesom deres rødvin, er et mangeartet og spændende udforskningsområde. Lokalt er der stor loyalitet overfor lokale druer og traditionelt produktion - meget af hvidvinen drikkes da også lokalt.

Italien var mest kendt for sine rødvine frem til 1960’erne, men har altid produceret glimrende hvidvin. Siden midten af 60’erne og op til nu, er produktionen fokuseret i større grad. Det betyder at du kan få friske, frugtige og spændende italienske hvidvine med masser af kompleksitet og aroma.

Italienerne drikker selv gerne de tørre hvidvine til maden, mens de søde drikkes til dessert. Serveres der et glas til aperitif eller for sig selv, står det gerne på mousserende hvidvin - frizzante eller spumante.



Italiensk pinot grigio

Mange af de velkendte italienske hvidvine fra området omkring Veneto laves på Pinot Grigio, men der produceres også en del Chardonnay. Af lokale druer er Trebbiano den mest kendte italienske druer sammen Garganega. Der findes dog også et utal af lokale og krydsede druer, der næsten kun findes lokalt og sjældent eksporteres i større grad.



Prosecco

Italienerne har produceret mousserende hvidvin siden romerne - længe før munkene i Champagne fandt på det samme. Der findes mange typer og de fleste bliver drukket lokalt i Italien

Den velkendte prosecco betyder ‘næsten tør’, og det passer godt på rigtigt mange proseccoer. De laves på de lokale druer Glera, Bianchetta, Perera, Verdiso og de internationale druer Pinot Noir og Chardonnay. Prosecco laves i Veneto i det nordlige italien, og har fået DOCG-status i 2009.

Prosecco produceres ved charmat-metoden - altså på tryktanke og ikke med den klassiske champagne-metode. Charmat giver ofte flere og mere markante bobler og et mere ensartet resultat. Prosecco drikkes bedst ung og har sjældent stort modningspotentiale. De bliver typisk drukket som aperitif, til frugtige desserter og kager.

Spumante og frizzante er simpelthen betegnelsen for hvor mange bobler, der er i vinen. Spumante er de mest boblende, med mange fine bobler. Frizzante har færre og blidere bobler - det der også går under semi-sparkling.

Italienske hvidvine

Der er 6 varer.

Viser 1-6 af 6 element(er)

Aktive filtre