Tyskland & Østrig

Tyske hvidvin

Tyskland er et stort og mangfoldigt vinland med meget at byde på. Det kølige klima giver en stor og spændende variation , men kræver at man er opmærksom på at finde de gode årgange frem. De tyske hvidvine er generelt mere kølige og med lavere alkoholprocent end hvad man ser i oversøiske vine og vine fra europæiske producenter i varmere klima. Det giver elegant og raffinrede vine fra de dygtige vinhuse, der har oplevet et generationsskifte med fokus på kvalitet, økologi og velbalancerede vine. De nye tyske vinbønder og producenter er kendetegnet af en pionérånd, hvor gamle traditioner udforskes og kombineres med moderne teknik og know-how. 



Tyske hvidvinsdruer

Riesling trækker absolut fra resten af de tyske druer og er den langt mest kendt drue og mest eksporterede. Sylvaner og Grauburgunder /Pinot Gris følger dog tæt efter, mens Müller-Thurgau, Elbling og Weissburgunder/Pinot Blanc og Grüner Veltliner også er udbredte - så der er meget at vælge mellem lige fra de tørre og mineralske vine til mere frugtige florale og cremede type. I en del af de i alt 13 tyske vinregioner drikkes meget af vinen dog lokalt eller sælges til turister. Det forklarer også hvorfor Rieslingen, der produceres med eksport for øje har så stor markedsdominans. 



Værd at vide om tysk hvidvin

Her har vi samlet flere ting, der er værd at hvide om tysk hvidvin:



Grosse Gewächs: stor vækst - vine fra udvalgte Erste Lage-marker i Rheingau, hvor der produceres max 50 hl/ha, og de sunde druer håndplukkes for at sikre kvaliteten. Kun ædelråd i de søde vine og mindst 100° oechsle.
Sekt: mousserende vin - i Tyskland laves den efter den traditionelle  champagne-metode med flaskegæring, dog på andre druetyper. Sekt laves som både hvis, rosé og rød og fås i tørhedsgrader fra Halbtrocken med 35-55 gram restsukker/liter til Brut Nature med 0-3 gram restsukker/liter.
(Trocken)beerenauslese: er vin på håndplukkede druer angrebet af ædelråd - eller botyritis, hvilket giver en intens og sød dessertvin, der kan lagres i årtier.
Eiswein: vin lavet på fuldmodne druer, der er frosset ved -8℃ og presset i frossen tilstand. Dyrt og besværligt at lave, men en fantastisk desservin med mange smagsnuancer.
Feinherb: ikke en del af de officielle betegnelser, men bruges alment om halvsøde vine, der ligger til den lidt sødere side end en halbtrocken.
Oechsle grad: ddruemostens sukkerindhold ved høsttidspunkt. Måles ved at veje druemostens vægt i forhold til vands massefylde. Eks 1 l. most/1078 g=78° oechsle. 

Tyskland & Østrig

Der er 2 varer.

Viser 1-2 af 2 element(er)

Aktive filtre